Рудниківські підприємці обурені нерівноправними умовами ведення підприємницької діяльності

на світлині: підприємець Любов Давидяк, під час зустрічі з міським головою, скаржиться чому одні підприємці у селі платять акциз повністю, інші – ухиляються

На зустріч з міським головою у селі Рудники завітали підприємці, які скаржились на нерівноправні умови ведення підприємницької діяльності.

Так, пані Любов Давидяк, яка провадить свою діяльність в селі Рудники, зауважила, що їй незрозуміла ситуація по сплаті акцизу, коли в одному селі з-поміж підприємців одні платять тисячі, а інші лише десятки гривень.

«Мене особисто це питання зачіпає. Я була шокована. Сплачую акцизу від 2 до 3,5 тис грн щомісячно. Є також інший місцевий підприємець, який продає ті самі товари і платить в місяць лише 50 гривень. Крім того, я не розумію, чому до мене приїжджають податківці з перевірками, а до таких підприємців, що платять лише кілька десятків гривень – ні. Мій висновок такий: розумні люди платять мало, а дурні – платять багато».

Це типова ситуація зі сплатою акцизу у більшості сіл громади, каже міський голова Андрій Щебель, який об’їжджає Миколаївщину, щоб  оцінити стан справ.

«Як приклад зауважу, не називаючи села, яка є реальна ситуація зі сплатою акцизу. В одному з сіл громади є крамниця, яка продає підакцизний товар. І по великому рахунку більшість селян там купують чи алкоголь, чи цигарки. Коли ми подивились дохід акцизу, то в рік, власники даної крамниці, платять лише 300 гривень. Перепрошую, та я не повірю, що лише на 300 гривень там закуповують підакцизний товар. Не закликаю купувати алкоголь чи цигарки, але так точно немає бути. І ми маємо намір дану ситуацію виправляти».

Також підприємці села Рудники скаржились і на те, що з сусідніх районів заїжджають підприємці, які зі своїх машин продають хліб без відповідних на це дозволів. Це також відбивається на діяльності місцевого сільського бізнесу. Якщо раніше в одній з крамниць села Рудники щоденний продаж хлібин становив 40-45, то тепер заледве 10. Крім того, дані автівки мають бути спеціально обладнані, адже мова йде про продаж товару продовольчої групи, а не промислової.  Водночас, працівники, що задіяні на такій виїзній торгівлі, як правило працюють нелегально та не мають санітарних книжок.

Андрій Щебель, спілкуючись з підприємцями, запевнив, що дані питання не будуть залишені поза увагою міської ради, адже сплата акцизу – це прямі надходження до бюджету. І як приклад рішучості своїх намірів, він поінформував про досвід подолання цієї проблеми у Миколаєві.

«У 2014 році, податок з акцизу з цілого міста становив лише 60 тис грн. Уявіть собі: ціла низка крамниць, кіосків чи гуртовні, які продають алкоголь та цигарки і лише 60 тис грн. На кінець 2020 року надходження від акцизу склали більше мільйона гривень.  Яка наша політика та наші кроки у цьому напрямку? Ми розмовляємо та пояснюємо підприємцям, що ці кошти – це ваш добробут, контролюємо поступлення даного податку. Так, можливо ми не відразу досягли такого показника, але як бачимо це працює. І ще також зауважу, що ті, хто всіляко уникає сплати акцизу не хочуть будувати Україну. Їх цікавить лише власна кишеня. Проте, саме ці люди найбільше кричать, що ті чи інші речі необлаштовані в громаді. Тобто, вони не платять, а хочуть жити за рахунок інших. Це неправильно і ми це будемо виправляти».

Як відомо, відповідно до чинного законодавства до підакцизних товарів відносять пальне, алкоголь та цигарки. Власне, з алкоголю та цигарок, 5% податку напряму поступає до міського бюджету. При цьому, як зауважує перший заступник міського голови Іван Буга, акцизний податок з роздрібного продажу підакцизних товарів повинен відображатися у фіскальному чеку окремим рядком. Тож, якщо продавець вам не надав чеку – значить податок не буде сплачено до бюджету, а скоріш за все осяде у кишені такого підприємця.

«Ми чудово розуміємо, як складно підприємцям у сьогоднішніх умовах. Але коли одні працюють за правилами і роблять все можливе, щоб сплатити належні податки в бюджет, а інші не виходять з тіні – це не правильно, це призводить до нелегального бізнесу, до зубожіння громади. І реакція відповідних органів міської ради, і відповідно контролюючих має бути належною. Рівні умови ведення підприємницької діяльності мають бути для всіх», – наголошує посадовець.

Якщо поглянути міський бюджет, то можна прослідкувати куди скеровують депутати 5% підакцизного податку, що надходить до міської казни. Як правило це проєкти ремонту освітніх чи медичних закладів, доріг, будівництво дитячих чи спортивних майданчиків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *