Старости округів потрапили під приціл через земельні питання

Нещодавно «на горіхи» дісталось усім старостам округів Миколаївської громади. На одній з нещодавніх нарад, за їхньої участі, було порушено вчергове питання обліку та інвентаризації земель. У земельному відділі міськради запевняють, що виявлено факти самовільного захоплення земельних ділянок  фермерами, які, вже упродовж року, ведуть на землях комунальної власності сільськогосподарські роботи, але в бюджет не платять жодних податків.

«Так, нещодавно було виявлено 22 га, які, по-факту, самовільно захопили фермери в Гонятичинському старостинському окрузі. Вони здійснюють свою діяльність і не сплачують до бюджету відповідної орендної плати. За попередніми розрахунками, міський бюджет недоотримав більше мільйона гривень», – прокоментував ситуацію міський голова Андрій Щебель. З приводу виявленого порушення відкрито кримінальне провадження.

У земельному відділі міської ради кажуть, що відповідальність за таке нецільове використання території громади лежить, у тому числі, і на старостах округів, які зволікають з проведенням інвентаризації.

«У міській раді ми вже зафіксували кілька комунальних ділянок, які використовують фермери, але не платять за це до бюджету жодної копійки і навіть не поспішають їх оформити. Старости на місцях знають хто обробляє землю біля їхніх сіл», – заявив на нараді очільник земельного відділу Андрій Крив’як.

Старости у відповідь скаржаться, що інвентаризація земель – це процес не такий швидкий і вимагає зосередженості.

«Опрацювати і внести в базу близько 2 000 операторів – це не так швидко можна зробити. Це ж не єдина наша робота. Крім того, ми виконуємо ще й інші функції», – заявила у відповідь Ганна Левенець, староста Криницького округу.

Її колега Ігор Мельник з Дроговижа каже, що дане завдання окремі округи виконали на 12 з «+». Зволікання вбачає з боку міської ради.

«Можу сказати, що землі по Дроговизькому округу проінвентаризовано на 98% і на 12 з «+». Свою роботу ми виконали. А далі – все за міською радою. Тепер все залежить від того як спрацюють посадовці тут».

Зауважу, що це вже друга нарада щодо інвентаризації земель. Першу проводили на початку осені. Тоді, фінансовою службою міської ради було озвучено, що загалом, у межах громади, виявлено величезний масив необлікованих земель більше 20 тис. ділянок. По Миколаєву таких ділянок налічується – 1742, Більче – 1648, Рудники – 1750, Раделичі – 1605, Новосілко-Опарська – 240, Криниця – 927, Колодруби – 1368, Гірське – 4815, Гонятичі – 1794, Дроговиж – 3819, Горожанна – 2011 ділянок. Водночас фінансисти зауважують, що сплата земельного податку має стати бюджетоутворюючим, тому послаблення у цьому питанні годі і чекати.

Наразі, найбільшими платником податків, що формує бюджет Миколаївської громади залишається Миколаїв. За 7 місяців центр громади сплатив до бюджету 58 млн грн. На другому місці – с.Дроговиж із показником 6 млн 360 тис грн. Далі йде с.Гірське – 2,9 млн грн, с.Більче – 2 млн грн.

Ірина Телька

Світлина міської ради

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *