У Верині відновили унікальний пам’ятний хрест про скасування кріпацтва

Фундаторами такої доброї справи виступили брати Василь та Віктор Шимко, родина яких родом з цього ж села.

«На цьому місці був пам’ятний хрест, який жителі села Верина поставили після скасування кріпосного права у 1848 році, – розповідає Василь Шимко – Але радянська влада, яка прийшла у повоєнні роки на наші терени, зруйнувала його. Старожителі кажуть, що це  було десь в 50-х роках минулого сторіччя. Ми вирішили відновити цей хрест, який стояв тут кілька століть до приходу радянської влади не лише тому що він є частиною історії Верина, але і як нагадування про часи радянщини, від якої натерпілись і мешканці нашого села, і моя родина теж, яку вивезли в Сибір», – розповідає фундатор пан Василь Шимко.

Пам’ятний хрест, який тепер височіє на виїзді до села Верин ідентичний зруйнованому. На ньому відтворено оригінальний напис про пам’ятку із збереженням тодішньої орфографії. Відтворив пам’ятний хрест каменяр з Демні Іван Одноріг з відомого демнянського каменю. Особливість матеріалу з яким працював майстер полягає у кольоровій гамі, яка має біло-піщаний відблиск.

Оригінальний ж пам’ятний хрест, який зруйнувала радянська влада, був зібраний мешканцями села Верина та з часом відреставрований, його можна побачити біля Веринської церкви.

22 серпня заплановане посвячення пам’ятки, яка тепер стане однією з туристичних принад Розвадівської громади.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *