У Миколаївській та Розвадівській громадах теж реєструють випадки укусів домашніх тварин від лисиць, що мають сказ

На Стрийщині зафіксовані випадки сказу у тварин. Це зумовлено особливо великим ростом популяції лисиці рудої. Її чисельність зросла упродовж минулого року. На це звертають увагу як лісничі так і з боку контролюючих органів.

Згідно з наказом області з 25 березня по 24 квітня в нашому регіоні будуть проводити заходи по регулюванню чисельності хижаків в мисливських угіддях. Мешканці прилеглих населених пунктів можуть чути постріли.

В околицях Розвадівської та Миколаївської громади теж фіксують випадки укусів домашніх тварин від лисиць, що мають сказ. Про це у коментарі телефоном зауважив Святослав Дроздов, єгер місцевого осередку мисливців та рибалок. Зокрема такі повідомлення, за його словами, надходить від ветеринарної дільниці, що у Розвадові. Тож відповідно до наказів контролюючих органів місцеві мисливці отримали інструкції щодо регулювання чисельності хижаків.

Крім того пан Дроздов зауважив, що лисиця, інфікована сказом, полює за своєю здобиччю незважаючи на будь які перепони. Її не відлякують навіть собаки на господарських дворах і такі хижаки доволі часто агресивно атакують тих, хто спробує їм перешкодити.

Чим небзпечний сказ для людини?

Сказ — це гостре особливо небезпечне  вірусне захворювання  усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу (англ. Rabies virus) із роду Lyssavirus. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю.

Людина може інфікуватися збудником сказу від хворої на сказ тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння контамінованої збудником сказу слини на слизові оболонки.

У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки. В Україні головним джерелом збудника сказу у дикій природі є червоні лиси, збудник сказу виявлявся також у кажанів.

У разі інфікування людини показані негайна госпіталізація і введення антирабічної вакцини. Антирабічна вакцина запобігає виникненню захворювання у 96–99% випадків. Вона ефективна у разі початку курсу не пізніше 14-го дня з моменту укусу чи обслинення. 

ІР

Світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *