Чи потрібно скасувати перехід на літній час? Що про це кажуть місцеві експерти та лікарі

Поки ви міркуєте над цим, народні обранці днями у першому читанні ухвалили законопроєкт “Про обчислення часу в Україні”, яким пропонується скасувати сезонне переведення годинників раз на пів року.

Нагадаємо, в Україні переходять на літній час щороку в останню неділю березня, а на зимовий – в останню неділю жовтня. Восени переводять стрілку на годину назад, а навесні – вперед. Після набуття законом чинності українці «житимуть у зимовому часі».

Експерт з організаційного розвитку та консультант з психічного добробуту і психічного здоров’я організацій Євген Федєчкін вважає, що перехід на інший часовий вимір може впливати на стан і продуктивність суспільства лише у випадку, якщо є зміна звичного режиму людей.

«Зміна офіційно саме часу — зовнішній параметр. Власне все залежить від того, як наш внутрішній ритм і наша діяльність пов’язані з зовнішнім світом. Для прикладу, людина буде відчувати цей «перехід» , якщо повинна прокидатися на годину раніше, що є незвичне для організму і потрібно налаштуватися на новий ритм життя».

Світлана Михайлюк, експерт з економічних питань, вважає, що переведення стрілок годинника вже давно втратило свій економічний ефект. 

«Ми, населення, давно подбали про розумну економію своїх коштів. Насправді електричні лампочки вже давно не є основним споживачем електроенергії, тим більше, що на ринку достатньо великий вибір різноманітних енергозберігаючих ламп, які мають значний термін служби, відрізняються екологічністю, високою міцністю, низьким споживанням енергії. А ось основними споживачами електроенергії є побутові прилади, без яких ми не уявляємо сучасне життя, а їх використання не залежить від того, який час у нас: зимовий чи літній. Для української промисловості фактор економії електроенергії за рахунок переведення годинника на літній/зимовий час також не є суттєвим. Якщо ми говоримо про зменшення навантажень на мережі, то більший ефект отримаємо від раціональної організації робочого часу на різних підприємствах, з урахуванням їх функціональних особливостей. Якщо розпочинати робочий день будуть підприємства не традиційно всі о 8 чи 9 годині ранку, а, наприклад, одні – на годину раніше, інші – пізніше, то це дозволить зменшити навантаження, зокрема, на транспортну систему, уникнути проблем пікових навантажень на електричні мережі. Переведення стрілок годинника не впливає на економію ресурсу, а швидше дозволяє політизувати це питання щонайменше двічі на рік. Скасування переходу на зимовий/літній час – цілком обґрунтоване рішення для комфортного життєзабезпечення”.

Осецька Христина Іванівна — сімейний лікар — вважає, що організм людини має здатність пристосовуватись до переходу на літній час чи навпаки. А ось важче такий перехід переносять діти та люди похилого віку, які страждають певними хронічними захворюваннями.

Оксана Держило, лікар-педіатр теж переконана, що люди похилого віку та діти найбільше страждають від переходу на інший час. Пані Оксана підтримує відміну переходу на літній час, так як в організмі відбуваються зміни і вони є стресом для нашого організму, що потребує часу для адаптування, проте вважає, що це насправді не є критичним станом.

А в цілому, як відзначають медики, на адаптацію після переведення годинників на зимовий час може піти не менше тижня.

Соломія Карпин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *