Що говорять миколаївські фахівці про занурення в ополонку на Водохреща?

119 січня в Україні будуть відзначати Хрещення Господнє. В цей день священнослужителі освячують воду, яку люди несуть до дому, а деякі поспішають на відкриті водойми, щоб долучитись до традицій так званої Йорданської купелі, яку останніми роками активно облюбували на наших теренах.

Що це за традиція та чи має вона відношення до християнства?

Багато людей думають, що якщо зануритись на Водохреща в купель то це символізуватиме очищенням від гріха. Настоятель храму Різдва Пресвятої Богородиці Борис Ляхович каже, що це міф.

«Спаситель не міг, занурившись в воду очиститись від гріха, адже він немав гріха. Люди думають коли зануритись, то ми освячуєм своє тіло і очищаємось від гріха, але це не так. Саме занурення це більш язичницькі традиції, котрі не мають ніякого відношення до християнства».

Отець Андрій Павлів (церква св.Миколая) тієї ж думки, що пірнання в ополонку з християнськими традиціями не має нічого спільного.

«Такої традиції колись не було. Воду освячували на ріці, після чого черпали її і брали додому, ніхто не купався. Це зараз пішла така мода» .

Але для тих, хто все ж таки вирішив випробувати себе на витривалість холодом редакція зібрала коментарі місцевих експертів, які дали рекомендації щодо холодного занурення і як краще підготуватись до цього, якщо все таки наважитесь, а також які існують застороги щодо цієї процедури?

Думка лікарів

Сімейний лікар Миколаївської лікарні Зоряна Добушовська «за» холодну купіль в ополонці, але лише у випадку якщо людина абсолютно здорова та добре себе почуває.

«Якщо напередодні ви хворіли гострою  вірусною інфекцією – занурюватись не можна, після хвороби має пройти не менше 14 днів».

Часто в таких холодних умовах, люди, котрі планують занурюватись в крижану ополонку, аби зігрітись  п’ють алкоголь. Але чи доречно це робити?

Зоряна Добушовська звертає увагу, що вживання алкоголю перед зануренням більше аніж 40 мл може призвести до проблем.

«Якщо перевищити цю дозу, то може статись спазм периферичних судин,  в результаті занурення переноситиметься значно гірше». Після занурення сімейний лікар рекомендує випити теплого чаю.

Юрій Чейпеш, очільник санітарно-епідеміологічної служби Миколаїщини, як і пані Добушовська, підтримує холодне занурення, але наголошує, що головне аби людина була повністю здорова.

«Якщо є якісь критичні захворювання то можуть бути різкі спазми та тахікардія, що може призвести до інфаркту».

Пан Чейпеш, зауважив, що до занурення потрібно готуватись.

«Непідготовлена людина може отримати холодовий шок, який в результаті спровокує спазм кінцівок. Для непідготовленої людини це може бути небезпечно».

Про небезпеку алкоголю в час пірнання Ю. Чейпеш теж наголосив. В людини, яка випила, в організмі розширюються капіляри, що призводить до швидкого охолодження.

Холодна купіль на фоні пандемії коронавірусу

Оскільки зараз в Україні триває епідемія коронавірусної інфекції, а  люди масово збиратимуться біля ополонок, редакція вирішила поцікавитись баченням епідеміологів щодо такого заходу, який доволі часто буває масовим. Епідеміологиня Марія Озірковська закликає бути пильними через те, що  ситуація із захворюваністю на ковід погіршується.

«З початку Нового року у Стрийському районі було зафіксовано вже 423 випадки інфікування, а загалом по області 5188.  Всі заходи, які ми завжди рекомендували є актуальними. Це обмеження скупчень, обмеження проведення масових заходів, обов’язкове використання масок, соціальна дистанція».

Тільки такі дії дадуть змогу перебувати в натовпі з мінімальним ризиком зараженням коронавірусною інфекцією.

До слова, статистика захворюваності на ковід в розрізі найближчих громад з 14 по 16 січня така. По Миколаївській міській ТГ зареєстровано 39 випадків захворювання на COVID-19. З них, в м.Миколаєві – 21, с.Рудники-3, с.Дроговиж-1, с.Ричагів-3, с. Вербіж-1, Н.Опарська-1, Підлісся-3, Устя-1, Більче-2, Вербіж—1, Гірське-2, Липиці-1. У Тростянецькій ТГ зареєстровано – 2 випадки захворювання на COVID-19  в с. Красів-1, с.Глухівець-1. У Розвадівській ТГ зареєстровано 2 випадки захворювання на COVID-19  в с.Розвадів-1, Черниця-1.

Як відомо, традиційним місцем для Йорданської купелі для більшості мешканців Миколаївської громади є оз.Задорожнє. Богдан Більський, очільник відділу з надзвичайних ситуацій, що діє при Миколаївській міській раді, каже, що заявок на проведення масових заходів щодо організації занурення до міської ради не надходило. І якщо такі матимуть місце 19 січня на озері, то відповідальність несуть орендарі зон відпочинку.

Яке б рішення ви не прийняли очевидним є той факт, що до занурення в ополонку з крижаною водою потрібно готуватись заздалегідь, особливо якщо ви робитимете це вперше. Варто також дослухатись до порад та застережень лікарів аби святкування водохреща пройшло безпечно для вашого здоров’я.

Назар Ольшанський

Центральна світлина з відкритих джерел

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *