Як планує розподілити кошти на ремонт доріг міська рада? Кому перепаде ласий шмат прибутку?

На 8 березня заплановане чергове засідання Миколаївської міської ради на якому, зокрема, планують розглянути питання виділення коштів на капітальний ремонт дорожнього полотна в громаді. Про це свідчить Додаток №6 до проєкту рішення «Про внесення змін до показників міського бюджету Миколаївської міської ради Стрийського району на 2023 рік».

Таких позицій є 25, всі вони на різну суму. І єдине, що їх об’єднує це те, що всі ці закупівлі є допороговими. Тобто, система Прозоро не обиратиме їх на конкурсних торгах. Міська рада напряму буде заключати договори з компаніями, які собі вподобає. Якщо сумувати всі ці позиції 25 позицій, то виходить дуже кругла сума, якою управлятиме конкретний посадовець, що сидить в кріслі на вул. В.Великого,6.  

Спробувала з’ясувати у депутатів чим зумовлена така схема розподілу великої суми грошей.

Очільник бюджетної комісії Іван Данилко каже, що не мав змоги бути присутнім на останньому засіданні бюджетної комісії, тому не володіє інформацією щодо розподілу сум. Єдине, що депутат прокоментував так це виділення коштів по селу Більче.

«З усього переліку позицій, які пропонується на розгляд депутатам, я можу сказати за вул. Л.Українки у селі Більче. Кошти в сумі 1,27 млн грн, які пропонують виділити – це залишок, якого нам не вистачило під час попереднього ремонту. Тобто, ця сума необхідна, щоб завершити ремонт дорожнього полотна».

Роман Бліха, депутат бюджетної комісії у коментарі телефоном зазначив, що під час розгляду даного питання на бюджетній комісії ніхто не зауважив, що всі проєкти підпадають під  допорогову закупівлю. Зокрема, він був певним, що 9 проєктів, де фігурує 1,4 млн гривень, будуть іти через тендерну процедуру.

Андрій Бачик, очільник Управління капітального будівництва зазначив у коментарі телефоном, що «ці суми погоджені депутатами попередньо і що в частині з них сидить розробка ПКД на ту чи іншу дорогу, витрати на ремонт якої може бути більшими, ніж пропонується наразі у зазначеному проєкті рішення. Тож ремонт тих чи інших ділянок може піти через Прозоро». На моє уточнююче запитання як будуть використані кошти в сумі 1,4 млн грн після ухваленого рішення на сесії пан Бачик відповів:

«Міська рада замовлятиме послугу з розробки ПКД, а решту коштів буде використовувати на ремонт дороги, обираючи того чи іншого підприємця».

Як на мене дещо дивна ситуація. Логічніше було б зробити ПКД, мати розуміння у яку суму виливається капітальний ремонт тієї чи іншої ділянки і вже тоді виділяти кошти з бюджету.

Тендерна процедура могла б зняти всі дискусійні питання, переконаний депутат Микола Оприск.

«Перемогу здобув би той підприємець, який би запропонував найбільш оптимальну суму за яку готовий виконати певні роботи. Міський бюджет зміг би ще й зекономити і скерувати ці кошти на розвиток громади».

Допорогова закупівля має свої переваги: економія часу та зменшення бюрократичної процедури, але є спокуса обирати лише тих, хто до вподоби, або ж приміром, де родичі чи друзі, чи інші партнери є власниками тих чи інших компаній.

В ідеальному варіанті будь-яка міська рада, виділивши такий «ласий» шмат грошей на ремонт доріг громади, могла б зібрати місцевих підприємців та справедливо розподілити кошти громади. Але ж це в ідеальному варіанті…

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *