Випуск 2. Мар’яна Іваницька та її мрія про”Мудрик”

Редакція продовжує вас знайомити з героями спецпроєкту «Підприємницька сага: історії успіху, які працюють». Нагадаємо це серія аудіо/відео/та коротких матеріалів про можливості відкриття чи підтримки власного бізнесу в умовах війни. Проєкт реалізується за фінансової підтримки ЄС та сприяння УАМБ. 
Адже, за роки великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало підприємств були вимушені припинити діяльність, скоротити співробітників. Держава започаткувала програму підтримки підприємців, і не лише. Державна грантова програма “єРобота” працює як і для початківців, тих, хто лише міркує про відкриття власної справи, так і для ФОПів, і великих підприємств.

Власниця центру раннього розвитку «Мудрик» у Новому Роздолі Мар’яна Іваницька – яскравий приклад того, як віра в Бога, любов до життя та людей,  позитивне ставлення до всього допомагають здійснювати мрії та долати труднощі у складні часи. Мар’яна залюбки завітала до редакції, щоб розповісти свою історію успіху, історію про те як материнська мрія стала реальністю.

Кор.: Пані Мар’яно, як виникла ідея відкриття центру?
М.Іваницька: Діти – це робота всього мого життя. Будучи молодою мамою, я мріяла, щоб моя дитина розвивалась, знаходилась в колективі, але в садочок вона не хотіла ходити, була прив’язана до мене. І в один момент я зрозуміла, що будучи за освітою психологом, закінчивши педагогічний університет, теж можу навчати дитину вдома самостійно. Але з часом зрозуміла, що діти повинні бути в соціумі, в оточенні однолітків. І тоді в мене зародилась ідея про створення Центру раннього розвитку дітей.

Кор.: Які постали виклики при створенні та запуску центру без значних фінансових ресурсів?
М.Іваницька: Я працювала в садочку, де було багато дітей з особливими освітніми потребами. Розуміла, що не можу дати їм те, що хочу, оскільки не було деяких засобів для розвитку та навчання (для прикладу басейн, бізіборд, розвиваючі килими та багато іншого). Коли сказала про це чоловікові, він відповів, що якщо так багато всього треба, то потрібно відкрити свій кабінет. І вже за тиждень я знайшла приміщення та замовила обладнання. Це була моя перша справа, де я працювала сама. Два роки я пропрацювала в сенсорній кімнаті, а тоді почала думати про щось більше: про «Мудрик». Довго думала чи варто започатковувати такий великий Центр і 29 грудня 2021 року наважилась та  уклала з власником мережі «Мудрик» угоду, придбавши перший пакет франшизи. Але вже за два місяці прийшла війна, яка мене зупинила. Я була цілковито розгубленою, адже не знала, що буде далі, можливо треба буде виїжджати, а гроші потрібні будуть, щоб вижити. Була навіть думка розірвати угоду. Але дуже добре, що в «Мудрику» є чат підтримки, де я натрапила на інформацію про грант від держави “єРобота”. Спробувала і мені вдалося отримати грант.

Кор.: Який найперший крок Ви зробили, отримавши кошти?
М.Іваницька: Найперше, що я зробила – уклала угоду з орендодавцями.

Кор.: Як відбувалося написання гранту, підготовка простору та всього необхідного?
М.Іваницька: Спочатку я написала грант, все прорахувала, але його повернули на доопрацювання. І вже через декілька днів після повторного надсилання мені прийшов лист – запрошення на співбесіду. Мені здавалось, що співбесіда пройшла добре і чекала на позитивну відповідь. Проте через деякий час приходить електронний лист від центру зайнятості, я відкриваю і бачу відмову. Одразу телефоную на гарячу лінію центру зайнятості, і мені повідомляють, що відмова через розбіжність між заявкою і бізнес планом. Я це все виправила, написала ще раз та подала знову. Але знову була відмова через ще деякі розбіжності у показниках. Та я була настирливою і подалась третій раз і цього разу все вдалося.

Поради «бувалих» підприємців, які успішно пройшли грантовий відбір

  1. Перше – якісно та чітко прописати проєкт. Будь-який грантодавець розраховує на надання максимально деталізованої заявки. Якщо немає чіткого бачення, а є лише ідея, то викласти її в цифрах буде дуже складно.
  2. Неправильне чи неповне заповнення заявки – причина відмови в наданні гранту.Так буває, коли є розбіжності з текстовою та фінансовою частинами. Перевірте змістовну та фінансову частину перед відправкою. Вони мають гармонійно доповнювати одна одну.

Кор.: Як Ви шукаєте діток, як рекламуєте свій центр?
М.Іваницька: Я поширювала і надсилала повідомлення в соціальних мережах. Один раз замовила платну рекламу, але очікувань вона не виправдала. На мою думку, найкраще працює «сарафанне радіо», особливо для маленьких громад.

Ви можете переглянути відеоверсію інтерв’ю з гостею подкасту

Кор.: Пані Мар’яно, які методи Ви використовуєте, щоб зробити Ваш «Мудрик» привабливим, особливим, щоб його обирали батьки для своїх діток?
М.Іваницька: В першу чергу, велику роль відіграють самі педагоги. Обираючи дівчат, я насамперед дивлюсь на щирість і відкритість людини. А також про нас говорить сам логотип – хлопчик, перевернений вверх ногами, тобто ми навчаємось граючись.

 Кор.: Які у Вас плани на майбутнє?
М.Іваницька: Я мрію розширитись і відкрити такий куточок додатково, наприклад танці чи йогу для малюків і мам та майданчик для дітей.

Кор.: Зараз важкий для нашої держави час і часто можуть виникати труднощі. Як Ви їх долаєте?
М.Іваницька: В мене є правило – потрібно завжди мати позитивне мислення. Навіть якщо погано, якщо виникають якісь труднощі чи щось болить – посміхайся, живи і радій!

Кор.: Що б Ви порадили людям, які стоять перед вибором: у час війни відкрити свою справу чи зачекати?
М.Іваницька:  Якщо у вас є мрія, є мета, то ніколи не потрібно зупинятись, а впевнено йти вперед. Життя як книга, і тільки ми вирішуємо, який обрати жанр.

Розпитувала Галина Приріз

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *