Миколаїв готується до відлиги, а деякі села громади перебувають у зоні ризику

Останні два тижні лютого виявились чи не найхолоднішими та сніжними за останнє десятиліття. Та вже від завтра, з 19 лютого, синоптики прогнозують різке потепління: від -17 вночі за Цельсієм до +2 тепла вдень. Плюсова температура має протриматись щонайменше тиждень. Вочевидь, що тепер перед комунальниками постануть інші виклики. Якщо два тижні поспіль боролись з наметами снігового покриву, які подекуди сягали заввишки 1 метра, то тепер постає проблема з відлигою, що буде спричинена таненням великих масивів снігу.

«У Миколаївській міській раді створено оперативний штаб», – коментує редакції ситуацію начальник відділу житлового господарства та комунальної власності Андрій Бачик. «Щоденно ми контактуємо зі старостами сіл щодо стану доріг та вулиць, зокрема наскільки вони є проїзними. Також залучаємо відповідну техніку, щоб врегулювати ситуацію.  Ми розуміємо, що вже від завтра буде потепління, почнеться масове танення снігу. Дано доручення, щоб відкрити водоприймачі, які б пришвидшили збір талих вод у місті, щоб уникнути підтоплень. По селам, ми будемо реагувати відповідно до ситуації. Всі старости у щоденному контакті з адміністрацією. Ми координуємо роботу, щоб оперативно реагувати на ситуації по сільським населеним пунктам».

Чи буде повінь на Миколаївщині? З таким питанням редакція звернулась до Миколи Гнатіва, інженера-гідрогелога.

«Якщо говорити про місто Миколаїв, то – ні. Місто розташоване не в низовині, а на пагорбах. Тож всі води зійдуть у ґрунт чи у водоприймачі. Крім того, про повінь можна говорити тоді коли танення снігу буде супроводжуватись дощем. Оскільки температура дощу є вищою, тож у підсумку ми б  отримали подвійний ефект: танення снігу та дощ. Було б набагато більше вологи і земля могла б не справитись з її поглинанням вчасно. Якщо вести мову за села, то у зоні ризику перебувають ті населені пункти, що розташовуються у низині річок, зокрема Дністра. Можна говорити про правий берег села Устя, також села Колодруби, Липиці. У зоні ризику є окремі вулиці сіл Рудники та Раделичі, будинки яких розташовуються в низовині річки Нежухівка. Втім, моя думка є така, що повені не буде».

Центральна світлина з мережі Інтернет

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *