Чи потрібна діюча бібліотечна система Миколаївщині?

Таке дискусійне питання постало під час засідан­ня виконавчого комітету Миколаївської міської ради. Його ініціював член виконкому Данило Ратич.

«Ознайомлюючись з проєктами рішень, що вине­сені на виконком зауважив суми, які витрачаються на утримання, зокрема, бібліотечної системи в межах Миколаївської ТГ. У громаді є таке село, як скажімо Повергів, де за бібліотекою закріплено 0,5 ставки. Крім того, окремі сільські території розташовуються поруч, що дозволяє застосувавши принцип оптиміза­ції, об’єднати декілька бібліотечних установ в одну.

Що це нам дає? Доволі значну суму економії – 820 тис грн на рік. Це кошти, які ми можемо скерувати на переоснащення частини бібліотек, що працюватимуть на Миколаївщині чи на інші соціальні проєкти».

Юрій Шпак, заступник міського голови зауважив, що вживати радикальних дій щодо бібліотечної систе­ми міська рада не може, оскільки працівники устано­ви підпадають під дію закону «Про культуру».

«Розформування бібліотек чи звільнення її праців­ників потребує відповідного погодження з Міністер­ством культури, якщо це заклад культури. Водночас, я б хотів зауважити, що бібліотеки, особливо у селі, є осередками, які зберігають українські традиції та про­водять чимало освітніх заходів серед молоді».

За кілька останніх десятиліть світ кардинально змінився. Змінилися інтереси людей, підходи до пошу­ку інформації, формати її подання, сприйняття та пода­чі. Інтернет все глибше проникає на персоналізовано­му рівні і витісняє інші джерела інформації. Найбільше це відчувають бібліотеки.

«В умовах пандемії, чисельність відвідування біблі­отек знижена. Крім того, не треба відкидати факту гло­бальної діджиталізації. Навіть у селах люди віддають перевагу отриманню інформації з мережі Інтернет», – наполягав Данило Ратич.

Зоряна Москалюк, керівник фінансового управлін­ня Миколаївської міської ради, підтримала пана Д.Ра­тича.

«Нам необхідно буде оптимізувати мережу бібліо­течної системи. Оскільки по селам ми маємо 17 штат­них одиниць, а в Миколаєві – 20,5. Це забагато і не відповідає новому територіальному поділу. Раніше централізована бібліотечна система обслуговувала великий Миколаївський район. Але певна частина населення відійшла до інших громад, а отже немає необхідності у такій розгалуженій мережі. Ми зараз приводимо у відповідність до нормативів та рекомен­дацій всі штати, по всіх бюджетних установах. На мою думку треба привести у відповідність і в бібліотечній системі».

Сьогодні в Україні діють 15 600 публічних бібліо­тек. 81% з них знаходяться в сільській місцевості, 24% увійшли до складу об’єднаних територіальних громад. Очевидний факт, що більшість з них не відповідають потребам сучасної людини та суспільства. Тож якщо не докласти зусиль і кардинально не змінити підходи до функціонування бібліотеки в громаді, то малоймо­вірно, що такі установи ТГ буде в стані фінансувати і надалі.

Зрозуміло, що процес трансформації бібліотек не­простий, ресурсномісткий і тривалий. Та якщо мати бажання й докласти зусиль, можна створити сучасні бібліотечні простори, які зможуть скласти гідну кон­куренцію світовим аналогам і зробити життя грома­ди більш цікавим, насиченим та принести величезну користь. І таких прикладів успішних трансформацій бібліотек є чимало.

Ірина Телька

Світлини бібліотечного приміщення с.Більче

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *