Наталя Лешковят: «Моя порада – любити роботу, яку ви робите, любити та бути відкритими до дітей»

Часто невеликі громади та міста зіштовхуються з про­блемою забезпечення можливостей для розвитку моло­ді та її активного залучення, оскільки молодіжна полі­тика на локальному рівні залишається поза полем зору. Тому ми вирішили поцікавитись, як справляються з цим завданням у Миколаївській громаді.

Гостем нашої рубрики «Від першої особи» стала Наталія Лешковят, головний спеціаліст сектору молоді та спорту управління освіти, культури, молоді та спорту Миколаїв­ської міської ради.

Кор.: Пані Наталю, чим вмотивоване Ваше бажання співпраці з молодими людьми? Хто ініціював запуск потужного руху учнівського міського парламенту «Лідер»?

Н. Лешковят: Ініціатором створення учнівського міського парла­менту «Лідер» стала я, після зустрічі з ініціативною молоддю Мико­лаєва. Нами спільно було погоджено, що варто розширити дозвілля для молоді.

Перебуваючи на посаді педагога-організатора, я відвідала кон­ференцію координаторів самоврядувань у Червонограді. Повер­нувшись у рідне місто, зібрала молодь учнівських самоврядувань з трьох шкіл та поділилась таким наміром. Вони підхопили ідею, об’єднались та утворили міський учнівський парламент. Він діє як гурток при Будинку дитячої та юнацької творчості у Миколаєві. Цьо­го року святкуємо 5 років з моменту його створення.

Знаєте, я бажаю від щирого серця сприяти, в міру своїх можли­востей розвитку логічних, інтелектуальних здібностей у дітей, твор­чому розвитку, організувати їхнє дозвілля. Також важливо для мене сприяти формуванню лідерської «я-концепції», зрощувати у них відповідальність. Але найголовніше – сприяти формуванню лідер­ського світогляду, навчитись користуватися засобами позитивного спілкування, ну і, звичайно, – спільно втілювати проєкти, скеровані на відродження національної української культури, відродження ду­ховності і традицій, які ми постійно підтримуємо систематичними заходами.

Кор.: За роки довгої співпраці з молодими людьми чи можете Ви зауважити основні потреби та запити сучасної молоді? Наскільки вони мають можливість їх реалізувати тут, на локальному рівні, зо­крема на теренах Миколаївщини?

Н. Лешковят: Найбільші потреби нашої молоді – це створення сприятливого середовища для їхнього життя і розвитку та зайнято­сті на місцях. Не секрет, що певний відсоток студентської молоді, не завжди зацікавлений працювати в селі чи у нас в місті. Доволі ча­сто вони шукають робочі місця в області або й навіть поза межами Батьківщини. Це проблема і її потрібно вирішувати.

Наступне, спільно з міською радою, ми розробили певний ал­горитм залучення молодих людей до управлінського процесу, які стосуються молодіжного руху та молодіжної політики. До прикладу, утворено Молодіжну Раду, як консультативно-дорадчий орган при Миколаївській міській раді. Це дозволить підростаючому поколін­ню формувати заходи та стратегічні цілі, які будуть покращувати їхнє середовище. Також це показує, що ми, дорослі, їх чуємо і на їхні рі­шення зважаємо. Це важливо теж.

особистостей, які стартанули з Вашої подачі?

Н. Лешковят: Будучи на посаді педагога – організатора, діти, які вийшли з учнівського самоврядування, продовжують зі мною співп­рацювати і прагнуть розвивати наше місто. Це ті лідери, які колись створили осередок учнівського парламенту. Зараз вони студенти. Багато з них знайшли себе у психології, у тре­нерській роботі.

Кор.: Які найбільш яскраві проєкти були зреалізовані Вами та вашими вихованцями?

Н. Лешковят: Це такі потужні заходи як «Оскар», «Що, де, коли?», які ми провели на рівні області. До нас з радістю завітали регі­ональні команди.

Найпершим проєктом було «Євробачен­ня», яке ми презентували у Львові і, до речі, виграли гран-прі. Це була хороша стартова сходинка для укріплення нашої лідерської сім’ї і платформи учнівського парламенту.

Позаминулого року, до дня міста, організу­вали конференцію «Мі100 сходинок до розвит­ку», де брали участь і були запрошені не тільки місцеві спікери, а й навіть тренери з області, а саме викладачі та завкафедри з Львівського обласного інституту післядипломної освіти.

Такі благодійні заходи, як «Гарбузовий лі­хтар» та «Fest for life» стали систематичними, під час них збирають кошти для потребуючих. Вдалось об’єд­нати доволі багато молоді на різних майстер класах та ярмарках.

Поки що карантинні обмеження не дозволяють проведення таких заходів, але в планах вони є.

Кор.: Чому Ви вирішили прийняти пропозицію пе­рейти працювати з громадського сектору у сектор міс­цевого самоврядування?

Н. Лешковят: Це рішення є свідомим, адже я все одно залишилась організатором молоді, просто їх в мене тепер є більше. Але якщо брати до уваги мою теперішню посаду, то є можливість урізноманітнити та запровадити нові форми та формати роботи з мо­лоддю, вибравши з них найефективніші, ті, які хоче молодь, а не ті, що є обов’язкові до виконання. Моїми основними гаслами є «Молодь не як учасник, а мо­лодь як організатор» і «Молодь – для молоді».

Будучи координатором міського парламенту, я пра­цювала лише з учнівським парламентом, а зараз на посаді головного спеціаліста моя мета – залучати до спільної взаємопраці не тільки учнівську, а й студент­ську молодь. Тобто ми працюємо, щоб створити сво­єрідний симбіоз учнівсько-студентської молоді, яка б могла себе реалізовувати тут, на локальному рівні, у нашій громаді.

Кор.: Які найближчі цілі Ви ставити для себе у новій роботі?

Н. Лешковят: Збільшити чисельність молоді, за­лученої до популяризації та утвердження здорового та безпечного життя та культури здоров’я. Посилити роботу у напрямку національно-патріотичного вихо­вання, підвищити рівень громадянської свідомості. Забезпечити надання підтримки молоді у працевлаш­туванні в міру наших можливостей.

Кор.: Що порекомендуєте громадським організаці­ям, які працюють у сфері роботи з молоддю?

Н. Лешковят: Кожна громадська організація має певну стратегію та алгоритм роботи, але перш за все треба любити те, що робите. Раджу знаходити біль­ше нових форм та методів, для того щоб відкривати у дітях нові ресурси. Любити роботу, яку Ви робите, любити дітей, бути відкритими до дітей. Горіти самому і запалювати інших!

Кор.: Вдячна Вам за розмову. Успіхів у всіх почи­наннях!

Н. Лешковят: Дякую. Навзаєм!

Підготувала Віта Захарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *