Житлові субсидії в Україні: що змінилося з 1 травня?

Соціальний захист населення є одним із пріори­тетних напрямків розвитку будь-якої країни. Він спря­мований на допомогу тим, хто потрапив у складні життєві обставини і не має належних доходів для існу­вання. Надання пільг, субсидій, виплат населенню, до­помога малозабезпеченим та інші соціально-важливі фактори життєдіяльності миколаївської громади – у компетенції Управління соціального захисту населен­ня Миколаївської міської ради. Про нововведення щодо на­рахувань житлової субсидії – в інтерв’ю із Дуткою Зо­ряною Степанівною, завідувачкою сектору по роботі з місцевими програмами відділу соцзахисту населен­ня Миколаївської міської ради та Гусак Наталією Фе­дорівною, завідувачкою сектору прийому громадян відділу соцзахисту населення Миколаївської міської ради.

Кор.: З травня цього року уряд вніс певні корективи у правила отримання житлових субсидій. Розкажіть про ці нововведення більш детально.

Наталя Гусак: Дійсно, відбулись зміни, і з травня для поновлення субсидій на житлово-комунальні по­слуги на наступний період потрібно оновити заяву на призначення субсидії та декларацію про доходи і витрати. Заяву може писати особа з числа зареєстро­ваних. При заповненні обов’язково потрібно вказати свої дані, номер телефону, реквізити з банку, особо­ві рахунки, такі ж дані осіб з числа зареєстрованих, також членів сім’ї з числа домогосподарства, свої до­ходи, транспортний засіб, вказати про заборгованість (якщо вона є) по сплаті аліментів. Важливо зазначити загальну площу житлового приміщення, яка вказана вірно в технічному паспорті.

Кор.: Для отримання бланків і подання документів обов’язково приходити особисто до відділу соцзахи­сту? Чи можливо все оформити у електронному фор­маті?

Наталя Гусак: Не обов’язково. Додам, що отримати бланки заяви та декларації можна у разі звернення громадянином безпосередньо до органу надання суб­сидій, або ж роздрукувати з сайту Міністерства соці­альної політики.

Є можливість подати документи електронною поштою в управління соцзахисту населення. Або за­повнити бланки в електронному вигляді і надіслати їх електронною поштою в управління соціального захи­сту населення.

У нас можна подати документи у відділ соціально­го захисту населення Миколаївської міської ради. В старостинських округах також є бланки заяв і декла­рацій.

Кор.: Чи можна вже починати оформляти докумен­ти на опалювальний сезон?

Наталя Гусак: Субсидія призначається з травня аж до кінця наступного опалювального періоду. Тоб­то зараз, в разі звернення, субсидія призначається на неопалювальний період, а в жовтні буде перерахунок на опалювальний період. Немає потреби додавати якісь документи. Заява і де­кларація, подані зараз, дія­тимуть до квітня 2022 року.

Кор.: Як довго чекати на відповідь: призначать чи не призначать субсидію? Скільки часу триває проце­дура розгляду?

Наталя Гусак: З травня цього року скасовані комі­сії, тому термін призначення субсидій є меншим – до 10 днів. Тепер субсидії у всіх випадках призначати­муться безпосередньо органами соціального захисту населення на підставі поданих документів. Завдяки цьому термін призначення субсидії скорочується.

Зоряна Дутка: Відділ соцзахисту Миколаївської міської ради має у своїх повноваженнях прийом до­кументів від громадян. Рішення про призначення чи відмову в нарахуванні субсидії домогосподарствам приймає управління соціального захисту населення Стрийської райдержадміністрації.

Кор.: В яких випадках відмовляють у нарахуванні субсидії?

Наталя Гусак: Субсидію втратить особа, яка воло­діє транспортним засобом, з дати випуску якого ми­нуло менше, ніж 5 років, або має 2 і більше транспорт­них засоби, з дати випуску яких минуло менше, ніж 15 років. Сюди ж входять працездатні громадяни, які не працюють, не числяться в центрі зайнятості, не навча­ються; особи, які здійснили покупку квартири, тран­спортного засобу чи іншого майна на суму понад 50 000 гривень протягом року перед призначенням суб­сидії; особи з депозитними банківськими рахунками на суму понад 100 000 грн. При цьому суми коштів на різних депозитних рахунках і в різних банках плюсу­ються. Громадяни, в яких є заборгованість зі сплати житлово- комунальних послуг або заборгованість по сплаті аліментів протягом понад 3 місяців перед при­значенням субсидії. Особи, які мають у власності 2 житлових приміщення, при цьому не враховуються ті, які розташовані у сільській місцевості, знаходяться на тимчасово окупованих територіях і на територіях лінії зіткнення, перебувають у сумісній власності або є не­придатними для проживання (відповідний акт скла­дається комісією). Право на субсидію також втратять і ті, хто перебував за кордоном понад 60 днів, у період, який буде декларуватись для призначення субсидій.

Зоряна Дутка: Хочу зазначити, що частково буде проходити автоматичний перерахунок отримувачів субсидій. Субсидія на наступний період наразі при­значатиметься більшості домогосподарств без їхніх звернень. Відповідне рішення буде прийматись піс­ля отримання органами соцзахисту населення даних згідно верифікації.

Не потрібно звертатись з новою заявою та декла­рацією в тому випадку, якщо субсидія була призначе­на на розділені особові рахунки. Тобто якщо в одному домогосподарстві мешкає дві родини чи більше, які сплачують комунальні послуги на різні особові рахун­ки, і це документально підтверджено, субсидії їм бу­дуть призначатися на загаль­них підставах.

Якщо в складі сім’ї зареє­стровані особи, які фактично там не проживають, то в дано­му випадку потрібно подати документи з місця, де вони жи­вуть. Їх майновий стан не впли­ває на призначення субсидії тому домогосподарству, яке претендує. Але згідно правил в декларації повинні бути зазна­чені дані всіх осіб. Якщо, наприклад, в довідці з місця проживання вказано 5 осіб, а в декларації заповнено дані лише 4 з них- заява і декларація вважаються не­поданими. Всі розділи мають бути чітко заповненими.

На перездачу субсидій повинні здати документи всі ті, хто отримував субсидію в безготівковій формі.

Особи, які користувались безготівковою субсидією в минулому опалювальному сезоні, в яких залишили­ся зекономлені протягом цього періоду кошти, після перерахунку зможуть їх отримати готівкою. Тим, хто має рахунок в банку, вони надійдуть орієнтовно у лип­ні- серпні, хто не має- варто відкрити, адже з 20 грудня гроші перейдуть у бюджет держави.

Кор.: Чи впливає на призначення субсидій сплата за навчання або, наприклад, за лікування, якщо це вели­ка сума грошей?

Наталя Гусак: Не впливає.

Зоряна Дутка: Хочу додати ще, що з цього року при призначенні субсидій враховується дохід пільги на житлово- комунальні послуги, які отримували грома­дяни. Раніше при розрахунку розміру субсидії пільги не враховувались.

Розпитувала Віта Захарова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *