Юрій Кучер про першочергові кроки на посаді головного медика Миколаївської громади

Новоспечений головний медик Миколаївської громади поділився планами, які має намір втілити у перший рік свого керівництва. Його пріоритети – фінансова ефективність лікарні, оптимізація фізіотерапевтичних кабінетів, формування реабілітаційного відділення та його монетизація, відкриття ряду платних послуг. З-поміж інших важливих завдань планується також, найближчим часом, реорганізація акушерсько-гінекологічної служби.

На даний момент, відповідно до будівельних стандартів НСЗУ, потрібно створити належні умови, які передбачають наявність ліфта для породіль. Як зазначає пан Юрій жінка під час переймів вважається особою з особливими потребами. І в розумінні НСЗУ така жінка має підніматися на 2 поверх за допомогою ліфта. Тому, аби не втратити існуючий пакет допомоги, потрібно вжити кардинальні кроки.

«Приміщення пологового будинку – є старим, а отже, розміщення всередині ліфта неможливо. Друге питання це завантаження гінекологічного відділення. Моє бачення – його оптимізація.  Вбачаю за доцільне провести капітальний ремонт в наявному гінекологічному відділенні і в результаті перепрофілювати його в пологовий будинок. Оскільки там є ліфт та повністю створена інклюзія. Також є бачення на базі головного корпусу, де буде розташовуватися відділення акушерства, гінекології та дитинства, створити Центр «Жінки, матері та дитини». Це дозволить оптимізувати роботу самого штату працівників. Вже не буде потреби бігати між корпусами і однозначно це буде ближче, ніж до існуючого пологового будинку», – ділиться своїми планами пан Кучер.

 

Більш амбітні задачі – це запровадження таких послуг як магнітно-резонансна томографія (МРТ) та комп’ютерна томографія (КТ). Попри те, що вони є вкрай дороговартісними для Миколаївської лікарні і незважаючи на близьке розташування опорних лікарень Стрия та Львова, які вже надають ці послуги, пан Кучер назвав дане рішення стратегічним для місцевої громади. На його думку це дозволить  відкрити доступ до додаткових пакетів з Національною службою здоров’я України.

«Фактично, це вимога сьогодення, адже всі хочуть якісних послуг. Потрібно розвивати лікарню, тому я вважаю: або КТ, або МРТ повинно бути у нас і ми будемо над цим стратегічно працювати. Це одне з  пріоритетних рішень. До того ж, НСЗУ повертає приблизно, 27 тисяч гривень за кожного пролікованого хворого на інсульт, але за умови, що у лікування входить обстеження КТ або МРТ та витратні матеріали.

З позиції окупності є три варіанти розвитку подій. Перший – ми можемо обговорити з міськими депутатами і вони спробують знайти фінансовий ресурс у бюджеті. Другий варіант – лізинг. Ми можемо взяти обладнання, а ціну розбити на кілька років. І третій варіант це – запропонувати партнерські відносини із приватним підприємцем, який буде частково надавати безкоштовні послуги, або вони будуть відшкодовуватися лікарнею за кошти отриманні по тому чи іншому пакету де це є вимогою НСЗУ».

Вочевидь міська лікарня, як і будь-яке інше виробництво, зацікавлене у притоці зовнішніх джерел фінансування. Головний медик каже, що підходитиме до цього питання з середини, спершу оптимізувавши видатки лікарні та провівши внутрішній аудит її господарської діяльності.

«Спершу нам потрібно провести внутрішній аудит. Потім запровадити платні послуги. Крім того, як відомо формується інвестиційний паспорт регіону до якого увійде інвестиційна програма лікарні. Завдяки цьому ми зможемо частково визначити обґрунтування першочергових заходів для залучення інвестицій, а це дасть можливість вести перемовини з інвестором на фаховому рівні.

Обов’язково лікарня буде розвивати трикутник партнерських відносин: міська рада-приватні підприємства-лікарня. У цьому форматі ми вже працюємо: ведуть перемовини по  залученню інвестицій  на придбання лапароскопічного обладнання.

Не варто відкидати і роботу зі страховими компаніями, які обслуговують працівників великих підприємств, що розташовані у нашій громаді. Якщо ми зможемо укласти угоди із страховими компаніями про обслуговування працівників в умовах Миколаївської лікарні, це буде комфортно для таких підприємтсв, а в нас додаткова фінансова вигода».

Як відомо, миколаївська лікарня, зрештою як і новороздільська, провела так звану оптимізацію кадрового потенціалу, вивільнивши частину персоналу у зв’язку з обмеженим ресурсом фінансування. Вочевидь, такі зміни перш за все торкаються працівників доволі поважного віку. Чи передбачатиме оптимізація витрат, яку зараз буде проводити головний медик громади в структурі лікарні подальше вивільнення медичних працівників пенсійного віку?

 «Якщо людина готова і може працювати, будь ласка, ніхто не буде заперечувати. Проте, якщо вона не може надати висококваліфікованої допомоги, а стає ярмом для відділення, тоді потрібно проводити не просту розмову», – пояснив Ю.Кучер.

Також на цій же 13-ій позачерговій сесії депутатському корпусу та громадськості  було представлено четвертого заступника головного лікаря. Нею стала лікар-окуліст та депутат міської ради Вероніка Фацієвич.

Назар Ольшанський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *