На порядку денному ліквідація ФАПів у селах Болоня, Липиці та Повергів

Як зауважує головний медик Миколаївської громади Юрій Кучер така ситуація зумовлена двома причинами. Перша – приведення мережі медичиних послуг до відповідності із правилами, які розроблені МОЗом та економічної доцільністю через брак фінансування.

«Спільним Наказом Мінрегіонбуду та МОЗу розроблені «Правила формування спроможної мережі надання медичної допомоги» де є  чіткі вимоги до формування місць надання медичної допомоги за віддаллю та кількістю обслуговуючого населення. Критичною точкою є обслуговування понад 650 жителів. У зазначених населених пунктах (Болоня, Липиці та Повергів) зареєстровано до 200 жителів. А фактично тих хто проживає не відповідає цій цифрі. Утримувати такі об’єкти як за кошти місцевого бюджету, так і за кошти лікарні – є збитковим. І  в період збільшення вартості енергоносії та зростання мінімальної заробітної платні веде до нераціонального використання наших обмежених ресурсів».

Як пояснює керівник Миколаївської лікарні ФАП Липиці та Повергів знаходяться на відстані до 2 км до ФАПу Колодруби і вони практично безболісно можуть бути оптимізовані. ФАП у Болоні розташовується на відстані 3 км від амбулаторії у Більче, до слова саме до її структури підпорядкування цей ФАП і відноситься.

«Утримувати фельдшера на кожний робочий день, зокрема, у  Болоні є нераціонально. Така штатна одиниця топить всю амбулаторію. Останні два роки ФАП у Болоні фінансувався з бюджету Більченською сільською радою. Це дозволяло лікарні балансувати на нулю щодо даного питання. Зараз немає такого додаткового ресурсу і для нашого підприємства це є вкрай складно. Також хочу зауважити, що мешканці мікрорайону Радів добираються спокійно до міської поліклініки, а це відстань у 3 км. Тож і для зазначених пунктів це не має бути проблемою».

Іван Данилко, депутат Миколаївської міської ради

Адміністрація Миколаївської лікарні зауважує, що при ситуації, яка має місце станом на сьогодні спроможні одинці зобов’язані власним коштом утримувати економічно-збиткові при цьому навантаження непропорційне.

«Я б дуже хотів щоб міські депутати побачили різницю між територією обслуговування та зоною відповідальності кожного сімейного лікаря, який заключив декларації зі своїми пацієнтами. Вважаю, що це буде неправильно коли більш спроможна амбулаторія буде утримувати менш спроможні ФАПи за рахунок власних коштів. Виходить так, що ми сьогодні маємо утримувати ті одиниці які не заробляють на себе. Крім того ситуація виглядає несправедливою з позиції розподілення навантаження. Бо ми маємо штатну одиницю, яка 900 осіб, а інша лише 200 пацієнтів і повинна отримувати ті самі кошти. Я вважаю, що це зловживання та маніпуляція поняттями», – коментує Юрій Кучер.

Депутат від Більченського округу Іван Данилко каже, що наміри Миколаївської лікарні ліквідувати ФАП, зокрема у селі Болоня спричинили чимале напруження серед місцевої громади.

«Я розумію, що головний лікар обґрунтовує це з позиції економіки. Але маю іншу думку. Не думаю, що утримання одного працівника у ФАП Болоня кілька днів на тиждень буде вже настільки обтяжливим для підприємства. Крім того Юрій Борисович (ред.: звернення йде до головного лікаря Ю.Б. Кучера) не враховує у цій логістиці ще хутір Сухий, який розташовано за 7 км від Більченської амбулаторії. Наступні чинники, які треба взяти до уваги – дуже погане покриття мобільного зв’язку та відсутність належної дороги – ускладнюють цю ситуацію. Крім того, село Болоня з селом Більче розділяє дві річки, які періодично розливаються та підтоплює дорогу», – коментує депутат.

Інший депутат Роман Бліха запропонував каже, що НСЗУ не передбачає фінансування ФАПів, медичних пунктів чи тимчасових медичних пунктів. Він закликав депутатів на одній з нещодавніх сесій віднайти кошти у міському бюджеті, а не за рахунок лікарні, на фінансування тих ФАПів, які планують ліквідувати.

«Лікарям первинної та вторинної допомоги катастрофічно не вистачає коштів на фінансування своєї поточної діяльності, відбувається скорочення персоналу і з того обмеженого бюджету ще й фінансувати такі дотаційні ФАПи – я вважаю, це неправильно. Тому закликаю відкоригувати запит до міської ради в частині пошуку фінансування з бюджету громади».

Іван Данилко погодився з такою пропозицією зауваживши, що виглядає нелогічна послідовність дій у міської ради коли у бюджеті віднаходять кошти на відкриття школи мистецтв у селах Рудники та Гірське, утримання бібліотеки у селі Болоня, а натомість зариваються ФАПи, які надають первинну медичну допомогу.

Очікується, що профільні депутатські комісії, зокрема, гуманітарна та бюджетна, опрацюють це питання до наступного сесійного засідання.

Ірина Телька

На центральному фото  – амбулаторія в с.Більче

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *