Позиція міської ради та КП МиколаївВодоканалу щодо зростання вартості тарифу на воду

44 гривні 30 копійок за куб води, такою відтепер є плата водоканалу за послугу водопостачання, яку  щомісячно платитимуть мешканці Миколаєва комунальному підприємству. У міській раді та на самому підприємстві кажуть, що тариф є економічно обґрунтований.

«44 гривні 30 копійок це плата не лише за воду, але й за водовідведення. Ціна за воду 24 гривні 70 копійок, за відведення 19 гривень 60 копійок»,- інформує керівник фінансового відділу комунального підприємства МиколаївВодоканал Юрій Папуга. Також він зауважив, що даний тариф  не переглядався з 2019 року.

Одна з важливих складових у ціні в тарифі є покупна вода, яку продає нам ЛьвівВодоканал. З останнього моменту коли тариф коригувався вартість покупної води зросла на 75 %, як свідчать розрахунки на підприємстві.

Інший фактор, що вплинув на зростання тарифу – це адміністративні видатки, а саме заробітна плата працівників МиколаївВодоканалу, яка складає 65 % ціни за воду та водовідведення. Це дуже багато, каже пан Папуга, і, аби вирішити це питання, ухвалено рішення про зменшення заробітної платні на 10%.

«З 1 серпня весь інженерно-технічний персонал написав заяву на 10-ти % зменшення своєї зарплати до 31 грудня».

Пан Юрій запевняє, що дане рішення для персоналу не було примусовим зі сторони підприємства.

«Для персоналу це було розумне економічне обґрунтування подальшої долі водоканалу».

Також для менших витрат підприємства мінятимуть штатний розпис, де буде звільнено частину адміністративних працівників, наголосив редакції очільник фінансової служби МиколаївВодоканалу.

Про водоканал висловився і міський голова Андрій Щебель. Він зауважив, що в тарифі не може бути стільки адміністративних видатків.

«Це найголовніша проблема, бо були дискусії, що це за рахунок води, електроенергії, але як виявляється найбільшою складовою тарифу є заробітна плата».

Про борги

За 2020 рік та першу половину поточного року сума заборгованості комунального підприємства Миколаївводоканал сягнула більше мільйона гривень.

У міській раді з цього питання кажуть, що цей борг готові покрити, але запевняють керівництво підприємства, що так вічно не триватиме. Тому, або вони знайдуть вихід із цієї ситуації, або на МиколаївВодоканал чекатиме доля КП ТеплокомунЕнерго – ліквідація.

«Дальше спостерігати з високої трибуни і слухати адміністрацію водоканалу, що вони щось роблять я не буду, а зроблю так як має бути: сформую окрему комісію, вивчу це питання від «А до Я», вкажу на недоліки і попрощаюсь з тими чи іншими людьми, не зважаючи на чини і ранги»,- розповів в прямому ефірі радіо Розділля міський голова Андрій Щебель.

Також пан Щебель розповів, що дав доручення своїм заступникам напрацювати механізм переходу до єдиного комунального підприємства. І додав, що бачив приклад роботи єдиного комунального підприємства в місті Долина.

Механізм компенсації

На думку заступника міського голови Івана Буги такий вид управління є неефективним, але, запевняє посадовець, багато хто в громаді розуміє об’єктивні причини зростання вартості тарифу. 

 «Очевидно, що керівництво є неефективним. Я дослідив процеси, котрі відбуваються у водоканалі і відповідно до моїх рекомендацій потрібно піднімати тарифи. Скажу, що не всі мешканці громади проти підняття тарифів. Люди розуміють, що тарифи мають бути об’єктивними».

Також в свою чергу, пан Буга зауважив, що будуть передбаченні дотації у міському бюджеті для людей, які фінансово-неспроможні будуть платити таку щомісячну суму. 

«Є люди які мають малі пенсії, заробітні плати, соціально не захищенні люди.   Міська рада та депутати мають працювати над тим, аби забезпечити дотацію тим, кому це дійсно потрібно».

Варто зауважити, що депутатський корпус вимагає звіту очільника МиколаївВодоканалу пана Гавуляка на найближчому сесійному засідання, що заплановане на 15 вересня. Тож можливо пан керівник зможе прояснити чому з прибуткового підприємства КП МиколаївВодоканал потрапив у статус збиткового.

Назарій Ольшанський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *