Чи готова Миколаївська громада до енергетичної кризи?

В Україні склалася критична ситуація з енергоносіями. Про це говорять не лише опоненти діючої влади, але і констатує ТОП-менеджмент держави. Крім того, СБУ звернулася з листом до Кабінету міністрів, в якому були опубліковані результати перевірки окремих енергетичних об’єктів щодо наявності запасів енергоресурсу на них. Висновки Служби безпеки України вкрай насторожують. Відповідно да даних СБУ зараз на складах ТЕС і ТЕЦ наявний запас вугілля вп’ятеро менший від того, що має бути за планом. Крім того, СБУ попереджає, що така ситуація може спричинити не лише до масових віялових відключень електроенергії, але, щонайгірше, до припинення постачання опалення житлових будинків і об’єктів критичної інфраструктури, приміром як лікарні, школи, дитячі садки.

Народний депутат Андрій Кіт, в коментарі редакції підтвердив, що ймовірність відключення електроенергії надто висока. На його думку це через необдумані дії Кабінету міністрів.

«В нас існує велика ймовірність відключення електроенергії. З моєї точки зору, це пов’язано з безвідповідальною роботою Кабінету міністрів України, які відповідальні за  підготовку до опалювального сезону. Вона  – абсолютно провалена. Не можна так чинити. Є речі, які потрібно планувати на півроку, рік уперед. Ми буквально приречені на відключення тому, що є безвідповідальність уряду».

У старостинських округах Миколаївської громади фіксуються випадки відключення окремих сіл від електроживлення, втім, як зауважує староста Ігор Мельник – наразі це через негоду.

«У с.Дроговоиж та с.Устя бувають випадки відключення від електроенергії, але це після серйозних несприятливих погодних умов. Головною причиною таких аварійних ситуацій є те, що скажімо або гілка впала на лінію електропередач, або дерево завалило електроопору. Хочу зауважити, що частина ліній електропередач у Дроговижі тягнеться до Стільська. Тож якщо там стається форс-мажор, то і ми відчуваємо. У нас бували і раніше такі випадки під час сильних буревіїв, або снігопаду».

Колега Ігоря Мельника староста Колодрубівського округу пані Надія Танчій каже, що дерева та гілки, що потенційно можуть впасти на лінію електропередач, позрізали, але села що кожні два тижні потерпають від відсутності світла, автоматика не витримує навантаження.

«У нас що кожні два тижня немає світла. Мешканці сіл сидять без світла або цілими днями, або півдня. Я пишу часто звернення і в Пустомитівський РЕМ і в міську раду. Електрики обіцяли, що приїдуть в село та вирішать питання із заміною автомата. Якщо в них немає коштів, то я готова пройтись селом та зібрати їх, щоб вирішити цю проблему. Ми змушені сидіти без світла до тих пір поки ремонті бригади не відновлять нам живлення».

Богдан Більський, керівник сектору цивільного захисту Миколаївської міської ради запевняє, що об’єкти критичної інфраструктури громади мають альтернативні джерела живлення, у випадку розгортання сценарію енергетичної загрози.

«Приміром, Миколаївська лікарня має дизельний генератор. Крім того в МНСків є теж свої альтернативні джерела живлення. Садочки і школи таких не мають, але якби так відбулось, то напевно були б оголошені канікули. Наразі ми не отримували повідомлень такого характеру».

Варто зауважити, на рівні держави плану «Б», як альтернативного способу вирішення критичної ситуації, наразі, ще ніхто не озвучував. Зрештою, в межах всіє держави долати колапс – це надзвичайно складно, зауважує народний депутат Андрій Кіт. Тому енергетична загроза вже не виглядає такою примарною, як видавалось раніше.

«Плану «Б» фактично в державі не існує. Думаю, це не можна зробити шляхом закупки дизельних генераторів, це не ті масштаби, не та кількість і скажімо не той об’єм забезпечення, який взагалі може бути. Держава зараз пробує щось зробити, бо навіть минулої п’ятниці відбувалося засідання з енергетики де була дирекція СБУ, яка розповіла, що на багатьох ТЕЦах критична ситуація з вугіллям. Але, я думаю, що вирівняти ту ситуацію в короткий спосіб за несприятливих умов не вдасться», – прокоментував народний обранець.

Отже, ситуація в енергетичній галузі України вкрай напружена і вимагає щоденного ручного керування. Власне, створення координаційного штабу на рівні Офісу Президента і підтверджує такий стан речей. На рівні ж громад, мабуть, варто вжити запобіжників в межах сил та можливостей, щоб мінімізувати наслідки кризи.

Додам також, що керівник Нафтогазу Юрій Вітренко також визнав, що у випадку тривалих зимових морозів ситуація із газопостачанням може стати проблемною. Тож прийдеться закупляти блакитне паливо на ринку, де вартість 1 кубометру ресурсу сягає фантастичних сум. Тож малоймовірно виглядає сценарій соціального стримування зростання тарифів на газ, електрику і тепло для населення. У держави не вистачить просто фінансової потуги. Отже, влада буде змушена «відпустити тарифи», а це вже зовсім інша історія…

І чи будуть місцеві бюджети готові до цього – це теж питання для роздумів, бо така ситуація задає тренд на ощадність, а судячи із запланованих видатків бюджету на 2022 рік Миколаївська громада готова фінансувати проєкти, що немають критичної необхідності. Натомість сусідня Новороздільська громада вже потурбувалась про запобіжники. Так, днями було запущено роботу котельні на альтернативному паливі для міської лікарні. А резервний фонд міста з 50 тисяч гривень було збільшено майже до 2 млн грн.

Ірина Телька

Центральна світлина з сайту epravda.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *