Бюджетна комісія у Миколаївській раді працює під грифом абсолютно таємно

Чого тільки не створила Миколаївська міська рада, щоб забезпечити, буцімто, прозорість своєї роботи. І патронатну службу створила, і блогерський ютуб-канал фінансує, і навіть на сайті прописала коли, і в який день, в якій годині відбуватимуться важливі засідання комісій, приміром як бюджетна. Але жоден з цих каналів не справляється з простою задачею: завчасним інформуванням. Мабуть є потреба, ще мільйони гривень платників податків викинути на створення інших інформаційних служб…

7 грудня відбулась бюджетна сесія, де депутати ухвалили одне з головних рішень – фінансовий документ цілої громади на 2023 рік. Але цьому передувало два засідання бюджетної комісії. Одне з них відбулось 2 грудня, інше 7 грудня о 9.00 год. Не лише редакція Вістей не була поінформована про важливу роботу депутатської комісії, але і редакція «Громади» теж.

«Ні, нашу редакцію ніхто до відома не ставив. Нас взагалі ніхто не інформує про події у міській раді», – зауважила в розмові Ірина Леськів, головна редакторка видання Громада.

Засідання бюджетної комісії – чи не найосновніша депутатська комісія, бо вона визначає куди і на які цілі будуть витрачені кошти платників податків. Особливо її робота набуває ваги наприкінці року, коли розробляється проєкт фінансування громади на наступний рік. Цей процес має бути максимально відкритим та прозорим, щоб платники податків могли контролювати витрачання їхніх коштів міською радою.

Я спробувала взяти коментарі в депутатів, щоб зрозуміти чому не інформують громадськість та медіа про роботу такої важливої комісії, як бюджетна.

Іван Данилко, голова бюджетної комісії:

«Я не можу дати відповідь чому не було інформації. Я не відповідаю за інформування, але обіцяю, що цю ситуацію візьму на контроль».

Олег Старовецький, член бюджетної комісії:  

«А чому ви мені задаєте це запитання? Я не відповідаю за інформування засідань. За інформування відповідає патронатна служба міської ради».

Микола Корецький, член бюджетної комісії:

«Так, у нас є графік проведення засідань комісії, але як завжди все відбувається за принципом : «сьогодні на завтра». Я навіть сам не мав можливості бути присутнім на комісії 2 грудня».

Тарас Оприск, член бюджетної комісії:

«Я навіть не маю що сказати. Без коментарів».

Роман Бліха, член бюджетної комісії:

«Про комісію, яка відбулась сьогодні (ред.: 7 грудня, о 9.00) навіть не знав я. Отримав повідомлення про засідання комісії напередодні о 17.16. Я не працівник апарату міської ради. Звісно, тим хто працює в апараті їм вигідно робити засідання у будь-який час, а я мушу планувати свій графік. Ба, більше! Я тільки вчора дізнався, що буде бюджетна сесія. Коли ми 2 грудня розглядали бюджет на комісії, то він мав затверджуватись 14 грудня, на черговій сесії. Інший приклад наводжу. Про те, що будуть обирати заступника я дізнався вчора ввечері, о 15.40. Тобто, у нас навіть не було можливості обговорити призначення заступника з головами фракцій, які входять до бюджетної комісії».

Це ж питання чому не було повідомлено про засідання бюджетної комісії адресувала керівнику апарату Миколаївської міської ради Андрію Тупису.

«Маю сказати, що про засідання бюджетної комісії, що відбулась 7 грудня не було відомо навіть мені. Питання комунікації міської ради з громадою я хочу винести на апаратну нараду. Його треба вирішити так, щоб більше не було таких ситуацій».

У графіку засідань депутатських комісій, який оприлюднено на сайті Миколаївської міської ради, зазначено, що бюджетна відбудеться 8 грудня, а сесія мала б відбутись в числах 20 (світлино додано)

Автор цієї статті вже неодноразово писала про те, що свою діяльність Миколаївська міська рада веде закрито. Інформує лише тих, хто поставить їй вподобайку під постом.

 А як же бути із питаннями дискусійними, які не лежать у сфері зацікавленості міської ради? Чи можливо міська рада гадає, що вона контролює увесь медійний простір громади? А чи робила міська рада аналіз зрізу сприйняття її роботи громадою? О, які ж цікаві були б результати і виборці про це знають, тільки у білому домі, що на В.Великого, 6 – не здогадуються. Напевно це і не так погано.

Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *