В Україні замість паперових будуть запроваджені електронні акцизні марки

Верховна Рада закон, яким запроваджується електронна акцизна марка. Цей закон, на думку народних депутатів дозволить простежувати  електронними засобами обіг алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах.

Коментуючи нововведення очільнник фінкомітету ВР Данило Гетманцев.у соцмережі фейсбук зазанчив:

“Закон переведе облік алкоголю, тютюнових виробів та рідин для електронних сигарет в електронний формат, спростить його та поборе тінь. Передбачається, що е-марка надасть можливість:

  • відстежувати рух алкоголю, тютюнових виробів, рідин для електронних сигарет від виробника/імпортера до кінцевого споживача;
  • контролювати повноту і своєчасність сплати сум акцизного податку за такі товари;
  • кожен громадянин зможе ідентифікувати продукцію та перевірити легальність походження товару.

Також створення Електронної системи обігу підакцизних товарів забезпечить електронну взаємодію між державними органами та суб’єктами господарювання:

  • обтяжливий процес замовлення паперових марок акцизного податку піде в минуле;
  • система ще на етапі замовлення розрахує та виставить рахунок до сплати в частині сум акцизного податку за замовлені марки”.

Як інформує сайт “Економічна правда” впровадження еАкцизу передбачається з січня 2026 року. Ухваленим законом впроваджується не лише акцизна марка, а й система простежуваності еАкциз з використанням технології Track and Trace. Ця система схожа на європейську Tobacco Track & Trace system, що діє в ЄС з 2019 року. У системі еАкциз зберігатиметься інформація про кожен унікальний ідентифікатор, нанесений на продукцію. За допомогою нього можна повністю відтворити історію переміщень кожного конкретного товару. Tracking дозволятиме моніторити поточне місце розташування та фіксувати всі переміщення продукту. Tracing дасть можливість перевірити маршрут продукту аж від виробництва.

Отже, в Україні замість паперових будуть запроваджені електронні акцизні марки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *