Про роль медіа у висвітлені питання інклюзії

Люди з особливими потребами є невід’ємною частиною нашого суспільства і їхня повноцінна участь у житті громади є показником зрілості та гуманності суспільства. Це означає розуміння, повагу, підтримку та створення умов для їх участі в усіх сферах життя. Зокрема, надаючи їм доступ до культурно-мистецьких послуг, ми не лише допомагаємо їм розкрити свій потенціал, але й самих себе та сприяємо культурному розвитку всієї громади.

Саме тому редакція «Миколаївські ВІСТІ» бере участь у проєкті “Ефективна інклюзія: Разом до рівних можливостей”, що покликаний висвітлити життя людей з інвалідністю, який реалізується Українською Асоціацією Медіа Бізнесу за підтримки ЮНЕСКО та фінансування народу Японії. Головна редакторка Ірина Телька, коментуючи участь редакції у проєкті, зазначає, що роль медіа, у таких суспільно-важливих питаннях, це не лише висвітлення, але й долання бар’єрів, стигми та упередження. 

«Медіа відіграють значну роль у формуванні поглядів і переконань суспільства. Висвітлюючи питання інклюзії, вони можуть допомогти зруйнувати стереотипи щодо людей з інвалідністю. Це дозволяє суспільству бачити їх як активних, талановитих і здібних громадян, а не як «жертв» чи «героїв». Важливо демонструвати не лише труднощі, з якими стикаються люди з інвалідністю, а й їхні досягнення, таланти та успіхи. І, власне, завдяки медіа аудиторія може дізнатися про практичні аспекти інклюзії, наприклад, про доступність громадських місць, інклюзивну освіту, працевлаштування людей з інвалідністю тощо. Все це важливо для розвитку наших громад», – зауважила І.Телька

Для людей з інвалідністю важливо бачити себе відображеними у медіа. Це не лише підтверджує їхню видимість, але й надихає, дає відчуття підтримки та розуміння. Це редакція підмітила для себе після перших заходів. Ми зауважили як люди з інвалідністю з нетерпінням очікували на світлини у соцмережі за їхньої участі, як їм було приємно та радісно, коли вони потрапляли в об’єктив камери чи давали інтерв’ю. Для них це ставало мотивацією до подолання власних труднощів та активнішої участі в житті суспільства. Адже, участь у культурних заходах сприяє встановленню соціальних контактів та взаємодії з іншими членами громади. Це допомагає подолати почуття ізоляції, яке часто відчувають люди з особливими потребами, та сприяє їхній інтеграції в суспільство.

Спільні проєкти з людьми з інвалідністю є дуже важливою і необхідною практикою. Це допомагає створити рівні умови для усіх членів громади. Це хибне уявлення якщо людина з інвалідністю, то й можливостей для прояву її талантів у неї теж немає. І, власне, активною залученістю людей з інвалідністю у даному проєкті ми хочемо засвідчити зворотне.

Культура та мистецтво завжди були потужними інструментами для об’єднання людей. Вони сприяють руйнуванню бар’єрів та стереотипів. І цим проєктом редакція прагне продемонструвати як це працює на практиці і якої результативності можна досягнути.

Заохочуємо нашу авдиторію слідкувати за реалізацією даного проєкту на сайті редакції чи у соціальних мережах.

Ірина Лучинець

Матеріал підготовлено в рамках проєктної співпраці з Української Асоціацією Медіа Бізнесу за підтримки ЮНЕСКО та фінансування народу Японії.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *