Випуск 1. Аня Фігурська та її “Майстерня творчих ідей”

Шановні читачі!
Редакція рада презентувати вам спецпроєкт «Підприємницька сага: історії успіху, які працюють». Це серія аудіо/відео/та коротких матеріалів про можливості відкриття чи підтримки власного бізнесу в умовах війни. Проєкт реалізується за фінансової підтримки ЄС та сприяння УАМБ. 
Адже, за роки великої війни роботу втратили мільйони українців. Чимало підприємств були вимушені припинити діяльність, скоротити співробітників. Держава започаткувала програму підтримки підприємців, і не лише. Державна грантова програма “єРобота” працює як і для початківців, тих, хто лише міркує про відкриття власної справи, так і для ФОПів, і великих підприємств.
У цьому спецпроєкті ми зібрали історії успіху наших мешканців громади, які вже скористались програмою і на власному прикладі засвідчують чи є вона успішною? Чи сприяє підтримці та розвитку бізнесу? Чи можуть нею скористатись фізичні особи без досвіду ведення підприємницької діяльності?
Тож перша героїня нашого спецпроєкту – Аня Фігурська. Чарівна матуся двійняток, художниця, яка наважилась у час повномасштабного вторгнення відкрити у Новому Роздолі художню майстерню.
Редакція запросила пані Анну до розмови, щоб почути корисні поради на предмет того що варто робити коли починаєш власну справу, а чого варто уникати? Як отримати некредитний фінансовий капітал на реалізацію своєї мрії?

Кор.: Аню, забігаючи наперед, а вам оглядаючись назад, якби зараз вам запропонували пройти той самий шлях відкриття творчої майстерні чи ви б погодились?
А.Фігурська: Ви знаєте Майстерня – це є я. Це не робота для мене: від години до години. Це простір де я заряджаюсь. Мені нелегко, але я ні про що не шкодую.

Кор.: Як Майстерня прийшла у ваше життя?

А.Фігурська: Не можу сказати, що я от чітко для себе уявляла, що буду викладати дітям у Майстерні. Адже мріяла стати відомим дизайнером-модельєром і я точно не бажала вчителювати. Себе у цій ролі не бачила. Але коли помер батько постало питання фінансової забезпеченості родини і я пішла працювати у Новороздільську школу мистецтв. Там, з подивом для себе самої помітила, що діти з радістю ходять до мене на уроки.
Одного разу до мене звернулась мати однієї дівчинки і попросила їй з уроками малювання. Вона приходила до мене до дому. Згодом, моя учениця привела з собою подружку, а потім їх стало троє. Спрацювало “сарафанне радіо”. І я зрозуміла, що потрібно відкрити приміщення для таких занять.
Відкриття Майстерні – це не було моєю мрією, але виплило і сформувалось у природному розвитку подій.

Кор.: Наскільки фінансово це складно було реалізувати, чи брали ви кредитні ресурси, чи скористались власними заощадженнями? Мистецька діяльність – специфічний вид роботи, відразу віддачі немає. На якій основі ви стартували?
А.Фігурська: Насправді стартували маленьким кроками. Частину реквізитів для оформлення Майстерні мені надала наша родина, ремонт у приміщенні зробив своїми руками чоловік. А потім я дізналась про урядову програму «єРобота» і ми отримали грант.

Кор.: Чи складно було вам його отримати?
А.Фігурська: Написати саму заявку – ні. Але, як творчій людині, важко давався бізнес-план. З цим впоратись мені допомогли у Новороздільському центрі зайнятості.

Довідка:
Що це за грант «єРобота»?
Головною державною грантовою програмою для стимулювання бізнесу в умовах війни є урядовий проєкт “єРобота”, що передбачає надання українцям грантів для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та для навчання.
Претендувати на кошти можуть звичайні фізособи та ФОПи. Заяви приймаються онлайн через “Дію”. Для цього потрібно авторизуватися на порталі та заповнити заяву, до якої прикріпити бізнес-план за відповідною формоюПриклад заповнення заяви розміщений на сайті.
Отримати консультацію можна в Ощадбанку, який разом з Центром зайнятості відбирає претендентів і переказує кошти. Їх можна витратити на придбання чи лізинг обладнання, сировину, орендну плату (не більше 25% від суми гранту).
Гроші повертати не потрібно, але підприємець повинен створити хоча б одне робоче місце, сплачувати податки в бюджет і працювати не менше трьох років.

Чи користується дана програма попитом серед місцевого населення?
Підбиті підсумки розгляду бізнес-планів, що були подані учасниками проєкту «єРобота» з 1 до 14 січня 2024 року з урахуванням доопрацьованих документів, надісланих у попередні періоди. Про це інформує Львівський обласний центр зайнятості.
Кошти у вигляді мікрогрантів, загальна сума яких 5,1 млн грн, отримає 21 претендент із Львівщини: 13 фізичних осіб-підприємців, 2 юридичні особи та 6 підприємців-початківців. Для відкриття або розгортання бізнесу вони планують придбати нове обладнання, матеріали, інструменти, покрити витрати з оплати оренди приміщення, послуг з маркетингу, реклами, а також створити 44 робочих місць.
Подати заявку для участі у грантових програмах можна через портал «Дія» . Деталі проєктів – тут та  за посиланням . Консультації надаються у підрозділах обласної служби зайнятості. 

Кор.: Чи не було страшно відкривати свою Майстерню у час війни і з огляду на те, що в Новороздільській громаді діє велика школа мистецтв?
А.Фігурська: Ми працюємо з тими, хто або вже не встиг прийти на навчання за віком, або ще зарано. Тому у нас є своя авдиторія.

Кор.: Як ви балансуєте між роботою та родиною, у вас на руках малюки-двійнята?
А.Фігурська: Важко, дуже важко. Але тут така ситуація: коли діти перевантажують мене я приходжу в майстерню і відпочиваю, коли на роботі складно я приходжу до дому бачу ці оченятка і забуваю про всі проблеми на світі. Діти і моя Майстерня – це дві гармонійні частинки мене.

Кор.: З погляду досвіду який ви здобули в часи потрясінь: чи радили б ви відкривати власну справу іншим початківцям, у час повномасштабного вторгнення, чи радили б краще зачекати?
А.Фігурська: Якщо ваш задум є частиною вас самих, то ніякі перепони не будуть вам на заваді. І зрештою, хто як не ми?! Нам потрібно підтримувати нашу Україну, нашу економіку. Відкривайте свою справу, обов’язково!

Повне інтерв’ю з Анею Фігурською.

Розпитувала Ірина Телька

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *